De beslissing om bijna 5 jaar geleden zelf producten te bereiden voor mijn kinderen was niet zo groot!

Hier lees je waarom...

 

TRICLOSAN

Triclosan is een bestanddeel van desinfecterende middelen voor artsenpraktijken en ziekenhuizen. Het wordt aan veel cosmetische en hygiënische producten toegevoegd, zoals antiseptische zeep, tandpasta, scheerschuim, make-up & aftershave. . Het wordt gebruikt als conserveermiddel en geurbestrijder.

De zuivere stof is licht irriterend voor de huid en de ogen en irriterend voor de luchtwegen. Triclosan heeft een nadelig effect op de samentrekkingskracht van spieren, zoals de hartspier en skeletspieren.

Het grootschalige gebruik van antibacteriële stoffen is omstreden. Microbiologen waarschuwen voor het risico van resistentievorming, zoals dat bij grootschalig gebruik van antibiotica het geval is. Sommige onderzoekers vonden dat gewone huishoudzeep even efficiënt is als antibacteriële zeep als zeep met triclosan.

Triclosan wordt in waterzuiveringsinstallaties voor ca. 95% afgebroken, maar een kleine hoeveelheid komt in het oppervlaktewater terecht. Daar wordt het onder invloed van licht vrij snel afgebroken. Een van de afbraakproducten is methyltriclosan, dat wel relatief persistent is en in oppervlaktewater en vissen is aangetroffen.

 

OXYBENZONE

Oxybenzone is een veelgebruikt ingrediënt in zonnebrandcrèmes. Het is goedgekeurd voor gebruik, maar er bestaat al jaren discussie over deze stof. En dat is ook niet zo gek gezien de resultaten van meerdere onafhankelijke wetenschappelijke onderzoeken. Oxybenzone wordt in verschillende cosmetica gebruikt. Uiteraard veel in zonnebrandproducten als zonnefilter: Het beschermt tegen UVB straling en tegen een deel van de UVA straling. Het is niet de meest sterke filter en moet eigenlijk altijd gecombineerd worden met andere filters. Het kan andere filters krachtiger en stabieler maken. Hiernaast wordt het gebruikt in andere cosmetica, zoals moisturizers, lippenbalsem, bodylotion, nagellak en shampoo. In deze producten wordt het onder andere gebruikt om geur en kleur te versterken en te stabiliseren.

Samen met parfum en bewaarstoffen zijn zonnebrandfilters een van de meest voorkomende oorzaken van cosmetische allergie. Met name de chemische filters kunnen huidirritatie veroorzaken. Oxybenzone is een koploper op dit gebied.

Oxybenone heeft een hormonale activiteit. Dat wil zeggen; deze stof kan op een hormoonreceptor gaan zitten en de werking van het hormoon nabootsen. Dat is vastgesteld met behulp van reageerbuis- en proefdieronderzoeken. In hoeverre dit kwaad kan weten we niet, de hormoonactiviteit is gering. Toch weten we niet goed wat de effecten van langdurig gebruik en gebruik bij risicogroepen als zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en vrouwen met een verhoogde kans op borstkanker zijn.

 

PARABENEN

Parabenen is een andere ingredient die verbannen zou moeten worden van de natuurlijke huidcremes. Ookal parabenen de belangrijke doel hebben om microbiële vorming te onderdrukken, zijn ze gekoppeld aan irritaties. Verschillende parabenen (methylparaben, propylparaben, ethylparaben, or butylparaben) worden ook gekoppeld aan kanker, met name borstkanker. De officiele Amerikaanse FDA (Food and Drug Administration) zegt dat parabenen niet gevaarlijk zijn in hele kleine hoeveelheden, maar als je je bedenkt dat je al jaren cosmetica en huidproducten met parabenen gebruikt, hoopt dit wel op. Definitely geen fijne gedachte.

 

SLS/SLES

Voor deze ingredienten wordt er al jaren wereldwijd waarschuwingen gegeven. Het is een van de meest schadelijke ingredienten in verzorgingsproducten. Het is vaak afgeleid van petroleum, sulfaten die ook kunnen komen uit kokosnoot- en andere plantaardige oliën besmet met pesticiden. Het is een wasmiddel/oppervlakte schoonmaak ingredient die gebruikt wordt in o.a. garagevloer reinigers, motor ontvetters, carwash zeep en in 90% van verzorgingsproducten die schuimen (zeep, shampoo). Uit onderzoek blijkt dat SLS en SLES kankerverwekkende nitraten en dioxines vormen in shampoo/schoonmaakflessen, die reageren met andere gebruikte ingredienten. Er kunnen al grote hoeveelheiden nitraten opgenomen worden in het bloed en dit al door 1 haarwasbeurt.

Dieren die blootgesteld waren aan SLS hadden oog irritaties (lost oogproteines op), depressie, moeizame ademhaling, diarree, ernstige huidirritaties en zelfs de dood ervaren.

SLS/SLES kan tot 5 dagen in je lichaam blijven, wat het tijd geeft om opgenomen te worden in het hart, de longen en je brein.

 

DEA, MEA & TEA

Het zijn allemaal chemicalien die de hormonen verstoren en kunnen kankerverwekkende nitraten en nitrosames vormen. Het zijn schuimmiddelen, syntetische stabilatoren en worden gebruikt voor het balanceren van de PH waardes in cosmetica. In Europa worden ze nu al verbannen, maar in Amerikaanse producten wordt het nog steeds gebruikt in o.a. shampoos, scheerschuim en bubbelbad gels.

DEA is een schuimende middel die gebruikt worden in zeep en shampoos. DEA is zelf niet kankerverwekkend, maar door reacties met andere producten (chemicalien), kan het kankerverwekkend worden (lever en nier kanker). DEA zijn er in verschillende vormen, op labels als Cocamide DEA, Oleamide DEA and Lauramide DEA.

TEA is een veelgebruikte ingredient in “gentle” cosmetica producten, maar veroorzaakt helaas te vaak allergische reacties, oog irritaties en kan leiden tot droog haar en huid. Als het vaak gebruikt wordt, wordt het opgenomen in het huid, hoopt het zich op en kan het giftig worden. Je vindt ze ook in anti-aging producten: lactic, glycolic, AHA en BHA acids.

 

PG, PEG & BUTYLEEN

Dit zijn bevochtigingsmiddelen in de cosmetica, maar het is toch echt een “industriële antivries” ; het ingrediënt in rem en hydraulische vloeistoffen.  Ze worden makkelijk opgenomen door de huid en is zo sterk irriterend dat het de proteines en celstructuur verzwakken. De Amerikaanse MSDS (Material Safety Data Sheets) waarschuwen om huidcontact te vermijden, omdat het kan leiden tot lever afwijkingen en nierschade.

 

MINERALE OLIE

Dit klinkt heel natuurlijk, maar het komt uit ruwe olie (aardolie) die in de industrie gebruikt wordt vloeistof voor het bewerken van metaal. Het kan de huid stikken doordat het een laag olie op de huid laat. Een gezonde huid moet kunnen ademen, zuurstof in en kooldioxide uit, maar door de olie laag kan de huid niet meer ademen.  Hierdoor verstoppen de porien, kan je een gevoelige en acne huid krijgen, droogt je huid uit en uiteindelijk voortijdige huidveroudering.

Het wordt vaak gebruikt als 100% minerale olie in o.a. baby olie, dus let hier op! Alternatieven zijn vochtinbrengers van bieten o.a. ceramides, jojoba en andere plantaardige oliën.

 

DMDM & UREA

Deze zijn alleen maar 2 van de vele conserveringsmiddelen die het stofje formaldehyde vrijlaten. Het staat bekend voor het geven van gewrichtspijn, huidreacties, allergieen, depressie, hoofdpijn, pijn in de borst, oor infecties, chronische vermoeidheid, misselijkheid en slaap tekort. Inhalatie kan ook ademhalingsproblemen geven, problemen bij astma en verergert verkoudheid/hoesten. Andere mogelijke bijwerkingen is kanker en het verzwakken van het immuunsysteem.